zaterdag 11 mei 2013

Een kleedje van melk!

"Fashion is my nature" en dus zijn we 100% voorstander van "ecologische mode". Na vele milieu-schandalen omtrent het produceren van stoffen voor de mode-industrie zetten wij graag eens een positieve zijde van deze industrie in de kijker. Ook in de mode-industrie wordt elke dag gezocht naar innovatieve producten om modestoffen op ecologische wijze te vervaardigen.

Zo kan het zijn dat je in je nieuwe jurk een label vind waarop "100% milk" vermeld staat. Ja, u leest het goed! Melk blijkt een prima grondstof voor stoffen te zijn. 

Uit casiëne, talrijk aanwezig in melk, kan men melkwol produceren en tot een organische stof verwerken. Deze melkvezels besparen tijd, energie en water. Dus goed voor het milieu en kostenbesparend. De stof voelt aan als zijde en ruikt niet. Ze zou eveneens een positief effect hebben op de regeling van de lichaamstemperatuur. Je kan ze wassen net als elke andere stof en -gelukkig- staat er anders dan bij melk geen houdbaarheidsdatum op deze stof.

Ondanks dat deze techniek uit een science fiction film lijkt te komen is het niet nieuw! De eerste vezels uit melk werden al tijdens de jaren 30 van de vorige eeuw geproduceerd door ene Antonio Ferretti. Door de oorlogsjaren werd er verder niets met deze techniek gedaan om nu terug opgepikt te worden als de laatste nieuwigheid. Vandaag kunnen ze deze "Milk-Silk" zelfs helemaal zonder chemicaliën vervaardigen, iets wat nog niet mogelijk was tot een decennia jaar geleden. 

Ondertussen zijn er al heel wat Europese designers die deze stof verwerken in hun collecties en is deze techniek al reeds opgepikt door de Chinese fabricant Cyran

Nog leuk om te weten: Om een één kleedje te maken heeft men tot 6 liter melk nodig. Er wordt hiervoor melk gebruikt die niet geschikt is voor consumptie en dus anders in het afvalcircuit terecht zou komen. En zo wordt de leuze "melk is goed voor elk!" nog maar eens in daadkracht bewezen!